Umjetna inteligencija (AI) i GDPR

Ovaj tjedan su eurozastupnici na plenarnoj sjednici s 85% glasova usvojili Akt o umjetnoj inteligenciji, europski propis, ujedno i prvi takav na svijetu, kojem je cilj zaštititi ljudska prava, demokraciju, vladavinu prava i okolišnu održivost od visokorizične umjetne inteligencije, a istodobno poticati inovacije i osigurati Europskoj uniji ulogu predvodnika u tom području. Kako se navodi…

e-Karton, Portal zdravlja i GDPR

Objavljeni novi pravilnik od velikog interesa za građane Hrvatske jer propisuje opseg i sadržaj podataka te način vođenja e-Kartona. Što je e-Karton? Zakon navodi da je to središnji elektronički zdravstveni zapis, odnosno dio medicinske dokumentacije pacijenta koji objedinjava zdravstvene i druge osobne podatke o pacijentu, prikupljene i pohranjene u CEZIH-u. Dakle, radi se o propisu…

CovidGO

EU digitalne COVID potvrde

Kako je od početka godine najavljivano i regulirano u tijelima Europske unije (EU) i državama članicama EU, od 1. srpnja 2021. godine u cijeloj su EU uvedene EU digitalne COVID potvrde, s ciljem sigurnog i slobodnog prekograničnog kretanja tijekom epidemije bolesti COVID-19. Riječ je o digitalnim potvrdama kojima građani mogu na učinkovit način, očitavanjem QR…

Aplikacija stop covid

Aplikacija „Stop COVID-19“ i GDPR

Usred ljeta Ministarstvo zdravstva i javna IT tvrtka APIS IT predstavili su mobilnu aplikaciju „Stop COVID-19“, dostupnu za platforme Android (Google) i iOS (Apple), koja služi za anonimno obavještavanje o izloženosti bolesti COVID-19. Tvrde da ne prikuplja osobne podatke, što je navodno evaluirala i Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), a njeno je korištenje dobrovoljno. …

primjena GDPR, zaštita osobnih podataka

Kazne za povrede GDPR-a u Hrvatskoj

U emisiji HRT-a, Dobro jutro, Hrvatska! Sanja Smiljanić Grubišić razgovarala je s Anom Keglović Horvat, konzultanticom za GDPR agencije AKH Consulting, Igorom Vulje iz Agencije za zaštitu osobnih podataka i Dijanom Kladar, predsjednicom Saveza potrošačkih udruga, na temu zaštite osobnih podataka. Do sada su kažnjene tri tvrtke u Europi, a kakva je situacija u Hrvatskoj,…

POTROŠAČKI KOD, 26. svibnja 2018.

“Potrošački kod” je emisija Informativnog programa, a govori o primjeni Zakona o zaštiti potrošača. Potrošačima se dijele savjeti i korisne upute kojima će moći izbjeći prevare pri kupovanju ili plaćanju nekih usluga. U suradnji s Hrvatskim zavodom za analizu hrane u svakoj emisiji prezentiramo analizu nekog proizvoda.   Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje.

Kompanije više ne mogu preprodavati vaše podatke bez privole: ‘GDPR će globalno dovesti do veće zaštite podataka’

Esencija GDPR-a je da korisnik zna za što se njegovi podaci koriste. To mu se mora objasniti jednostavnim jezikom, kako bi mogao dati privolu’, pojašnjava nam konzultantica Ana Keglović Horvat Da hrvatske kompanije nisu bile spremne za primjenu GDPR-a potvrđuje pad web stranice Agencije za zaštitu osobnih podataka. Mnogi su implementaciju odgađali do zadnjih trenutaka.…